Nemyslíte, že každodenní shon a stres by měl být kompenzován alespoň chviličkou relaxace? Tak dejte vařit vodu a následně si z čirého skla vychutnávejte zelený čaj doušek po doušku.
Objeven a přizván do mnoha rodin po mnoho generací
Zelený čaj má původ v čajovníku – v keři, který ve volné přírodě dorůstá výšky až 30 metrů. Známý byl už v roce 2 737 př. n. l., kdy jej objevil čínský císař, když mu náhodou upadl do vařící se vody. Brzy se o tomto lahodném a povzbuzujícím nápoji dozvěděl celý svět. Už v průběhu 19. století rostl na založených plantážích po celém světě a pili jej takoví velikáni jako jsou Göthe, Madam de Pompadour nebo carevna Kateřina.
Dodržujte doporučený postup přípravy
Zelený čaj vás nezaměstná ani zdlouhavou přípravou. Stačí dát vařit vodu, nasypat jej v přiměřeném množství do čajového sítka a následně jej zalít vodou ochlazenou z bodu varu na 60-80 °C. Vzhledem k širokému sortimentu druhů a příchutí zeleného čaje se může příprava malinko lišit. Správný postup přípravy najdete vždy na balení nebo u prodavače, který vám sypaný čaj naváží. Při přípravě se liší zejména teplota vody, kterou čajové lístky zaléváme i jejich množství. Pokud postup dodržíte, získáte čaj s plnou chutí a intenzivním aroma. V opačném případě se může stát, že vybrané druhy čaje zhořknou nebo nebude mít jejich chuť požadovanou intenzitu.
Tradiční i ochucené zelené čaje, které příjemně provoní Váš den
Za zmínku stojí také řada příchutí a netradičních chuťových kombinací. Například výrobce OXALIS nabízí čaje ochucené o borůvky, ananas či jasmín. Pokud se nebojíte experimentovat, můžete vyzkoušet zelené čaje s tajemnými přívlastky „Geisha“ či „Zelená mlha“. Zelený čaj vám zpříjemní jakoukoliv chvíli. Možná je to tím, že nevhodná chvíle pro čaj zkrátka neexistuje.