Výhody a nevýhody raw stravy

raw strava

Raw nebo také syrová strava se stala fenoménem posledních let a těší se velké oblíbenosti. Jaké výhody a nevýhody tento způsob stravování s sebou přináší?

Co to vůbec Raw strava znamená

Strava, která je považována za živou neprošla tepelnou úpravou vyšší než je 45°C. V praxi to znamená, že člověk konzumuje hlavně plody ovocných stromů, semínka, oříšky, obiloviny, zeleninu a také bylinky. Do svého těla tedy nepřijímá žádné škodlivé látky a živí se výhradně přírodními produkty. Lidé, kteří tento druh stravování vyznávají, se nazývají vitariáni.

Příkladem jde mnoho celebrit

Bylo by zvláštní, kdyby se mezi známými tvářemi neobjevil nikdo, kdo by vitariánství uznával. V českém prostředí můžeme mluvit o jménech jako je Dalibor Gondík. Lidé si ale s raw stravou spojí spíše Helenu Houdovou, která je velkou propagátorkou. Ze světových celebrit je nutné zmínit například zpěvačku Cher nebo tenistku Venus Williams.

Komu raw strava prospívá?

Složitá otázka, na kterou neexistuje úplně jednotná odpověď. Je však podle odborníků dokázáno, že tento způsob stravování v žádném případě neprospívá mladistvým ve vývinu, těhotným ženám a také seniorům. Kladné účinky naopak má na lidi s nadváhou. Jedinci s problémovým trávením nemusí vůbec tento životní styl přijmout a někdy dochází k zhoršení jejich zdravotního stavu. V takovém případě je vždy lepší konzultace s odborníkem.

Jak přejít na raw stravu

Rozhodně není vhodné přejít na živou stravu ze dne na den. Tělo by rychlý přechod nezvládlo a mohlo by nastat několik komplikací a vedlejších účinků v důsledku detoxu organismu jako například bolesti hlavy, zvracení, problémy s trávením nebo kopřivka. Nejlepší způsob jak nechat organismus navyknout je postupně přidávat množství syrové stravy do klasického jídelníčku a časem zvyšovat dávky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here