V čem je obsažena vláknina?

v čem je vláknina

Jste si jisti, že svému tělu dopřáváte harmonii při stravování? Trpíte nafouklým břichem a obezitou? Zařaďte do svého jídelníčku více vlákniny a pohybu. Známe dva typy vlákniny. Rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina je zdrojem energie díky schopnosti absorbovat vodu. Navozuje tak pocit sytosti, je známá pod výrazem prebiotikum. Nerozpustná vláknina zdrojem energie jistě není. Usnadňuje odvod potravy z trávicího traktu.

Kdo hledá, najde

Vláknina je obsažena v nejrůznějších druzích potravy. Rozpustnou vlákninu hledejte v luštěninách, hrachu, sóji či fazolích. Ochutnejte i oves, žito a ječmen. V ovoci najdete rozpustnou vlákninu v banánech a jablkách. Brokolice a mrkev potěší. Kořenová zelenina, bramborová slupka a semena psyllia jsou jejími silnými zdroji. Nerozpustná vláknina je obsažena v otrubách, ořechách, semenech, semínku lnu, květáku, cuketě, celeru a ve slupkách rajčat.

Sušené ovoce a kukuřice

V zimních dnech si pochutnáte na sušeném ovoci, fíku, švestce a meruňce. Pektin obsažený ve fíku snižuje cholesterol v krvi. V kuřinci najdete vlákninu i minerální látky v čele s draslíkem, fosforem a hořčíkem. Děti milují popcorn, dopřejte jim tuto lahůdku. Mandle a ořechy jsou ideální potravinou při dietě. Syrové jablko disponuje vedle vitamínu C, minerály i vlákninou, ve slupce. Bohatost vlákniny v hruškách je obdivuhodná. Vyzkoušejte i hnědou rýži, snižuje i riziko vzniku cukrovky.

Vláknina je pro tělo důležitá

Snadný přístup vlákniny nabízí celozrnné pečivo s vitamíny, minerály a esenciálními kyselinami. Luštěniny jsou silným zdrojem vlákniny. Oblíbená je čočka se sacharidy, vitamínem B a minerály. Z fazolí všech druhů a barev připravíte chutnou večeři i oběd. Ovesné vločky si vychutnejte ráno s jogurtem. Tělo obohatíte vitamínem B a E. S avokádem oslníte výbornou pomazánkou. Milujete maliny a brokolici? Máte vyhráno. Přiblížíte se dokonalému zdraví. Pohanka a cizrna není oblíbená, ale víte, kolik obsahuje vlákniny?


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here