Jak podpořit správné fungování střev?

fungování střev

Tenké a tlusté střevo jsou součástí trávicího systému a zastávají v něm několik důležitých funkcí. Ve střevech dochází k finálnímu natrávení potravy, vstřebání většiny živin a slouží k odvádění nepotřebných látek z těla ven. Trávicími trubicemi prochází veškerá potrava, kterou sníme. Často dochází k tomu, že střeva nejsou schopna vše řádně zpracovat a jejich mikroflóra je narušena nadměrným příjmem pro tělo škodlivých látek. Střeva následkem toho neplní dobře svou funkci, což se rychle projeví. Jak poznáte, že vaše střeva nefungují správně a jak jim můžete pomoci se „dostat zpět do kondice“?

6 projevů nesprávně fungujících střev

Pokud střeva nefungují správě, u většiny lidí se dostaví alespoň jeden z těchto nejčastějších příznaků:

  1. plynatost
  2. nadýmání
  3. křeče v břiše
  4. zácpa
  5. průjem
  6. rapidní zhoršení kvality pleti – objevuje se akné

Jak zajistit optimální fungování střev?

V první řadě je důležité se vyvarovat konzumaci škodlivých potravin a nápojů. Je třeba se věnovat složení jídla a vyvarovat se příliš tučným, slaným, kořeněným a sladkým jídlům. Vůbec nejlepší je z jídelníčku vyřadit uměle dochucované potraviny, v jejichž složení se nachází látky, které tělo stejně nestráví. Určitě není vhodné pít v nadměrném množství alkohol a kávu, přestaňte kouřit.

Současně je třeba střeva podpořit v činnosti. Jde to podměrně jednoduše – zaměřte se na příjem vlákniny. Denně byste měli do těla dostat maximálně 40 g vlákniny. Najdete ji například v sušených švestkách, mandlích, jablku či v celozrnném pečivu. Střevům prospívá také zvýšený příjem tekutin – pijte čistou nebo minerální vodu, vhodné jsou také smoothie nápoje. Činnost střev podpoří například i cvičení jógy. Pokud budete držet tyto jednoduché zásady, činnost střev se bude postupně zlepšovat a vy se budete cítit mnohem lépe!

Kdy jít k lékaři?

Jestliže máte dlouhodobé problémy s trávením, na nic nečekejte a navštivte lékaře. Za problémy může být ukryta i rakovina střev…


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here