Onemocnění očí může postihnout každého! Dbejte na prevenci

onemocnění očí
Zdroj: Bigstockphoto.com

Máte pocit, že vaše oči zatím nemají žádný problém? Může to tak být, ale některá oftalmologická onemocnění o sobě nemusí dát dlouho vědět. Mohou se projevovat drobnými problémy, které lidi neberou vážně. V dnešní době, kdy jsou obrazovky počítačů, mobilů či televizí naším každodenním chlebem, by se ochrana zraku a prevence onemocnění neměla zanedbávat.

Největším problémem v dnešní době je prevence. Preventivní prohlídka u očního lékaře zatím není v České republice povinná. Na pravidelné preventivní vyšetření u všeobecného lékaře, kde by měla proběhnout také menší kontrola zraku, chodí jen málokdo.

I když to zákon nijak neupravuje, po 40 roku života byste si měli dát na svoje oči velký pozor a zajít jednou za rok na kontrolu k očaři. Zbytečné zhoršení zraku nebo dokonce oslepnutí je v současné době velmi aktuální. Na prevenci zraku se snaží zaměřovat různé evropské a světové iniciativy.

Důležité je při sebemenším problému – drobné výpadky vidění, zhoršení zraku, časté záněty a podobně – zajít k všeobecnému nebo rovnou očnímu lékaři.

Nebojte se vyšetření! Štěrbinové lampy a spol. odhalí mnohé

V případě očních onemocnění nejde jenom o refrakční vady, které jsou známé jako krátkozrakost a dalekozrakost. Problematický je především šedý zákal, také známý jako katarakt, který je nejčastější příčinou ztráty zraku. Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) má na svědomí až 48 % oslepnutí na celém světě.

prevence onemocnění očí
Zdroj: Pixabay.com

Onemocnění většinou postihuje starší lidi nad 75 let. Na pozoru by se ale měli mít také mladší ročníky. Postupné zakalování oční čočky působí zhoršené vidění, jako přes záclonu, a může dojít k totální ztrátě zraku. Přitom díky vyšetření u odborníka, který má k dispozici speciální štěrbinovou lampu, může dojít k včasnému odhalení tohoto onemocnění a jeho léčbě prostřednictvím operace. Při té se kompletně nahradí čočka speciálně vyrobenou variantou.

Dalším problematickým onemocněním je glaukom, jinak také zelený zákal, který si lidé často pletou právě s kataraktem. Jde ale o zcela jiné onemocnění, které postihuje starší lidi, ale objevuje se také u dětí a mladých lidí. Glaukomem trpělo podle záznamů Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky v roce 2017 351 tisíc lidí. Podle statistik jejich počet roste. Také glaukom může končit slepotou, ale napadený je v tomto případě zrakový nerv, jehož postihnutí způsobuje výpadky vidění. Pokud se onemocnění zachytí včas, je možné jeho postup oddálit. K odhalení pomáhá obyčejná přímá oftalmoskopie. K léčbě sa většinou používají kapky, někdydy léky, výjimečně se přistoupí k operaci.

Nepodceňujte tedy jakékoliv mírné problémy s očima a raději běžte k lékaři. Včasná kontrola vám může zachránit zrak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here