Lymská borelióza – co jsou mýty a co pravda

klíště
Zdroj: Shutterstock

Okolo boreliózy panuje spousta spekulací. Pro hodně lidí představuje doslova strašáka ve formě neléčitelné choroby, která nakaženému zkazí život. Není to ale zdaleka taková hrozba. Pokud se nemoc odhalí včas, může se celkem dobře léčit bez následků.

Boreliózu způsobuje bakterie Borrelia burgdorferi, kterou přenášejí primárně klíšťata. Panuje teorie, že bakterie mohou přenést na člověka i komáři, to ale není vědecky podloženo. B. burgdorferi jsou odolné bakterie, které se dokážou v organismu člověka schovávat měsíce i roky, aniž by byly detekovány. Borelióza se řadí do zoonóz – nemocí postihující zvířata a člověk je vlastně jen náhodná oběť v potravinovém řetězci. U něj bakterie končí a nešíří se už nikam dál, lidi se nemůžou nakazit navzájem.

Jak zjistím, že mě klíště nakazilo

Pokud najdete na těle klíště, snažte se ho vyndat co nejdřív – čím déle je přisáté, tím větší riziko nákazy hrozí. Přisátý musí být parazit ale aspoň 24 hod, aby došlo k přenosu infekce. Pokud po přisátí najdete na kůži větší červený flek, neváhejte zajít k lékaři a ten vás otestuje na protilátky proti boréliím a nasadí léčbu. Podle statistik se nakazí jen asi 5 % lidí, často se s bakterií vypořádá zdravý imunitní systém sám.

Léčba není tak komplikovaná

Jako všechna onemocnění bakteriálního původu, i lymská borelióza se léčí antibiotiky. Ty se podávají několik týdnů až měsíc po nákaze. Pokud nezabere první kolo atb a nemoc postihne nervový systém, může se nasadit ještě injekční léčba. Bohužel ale někdy nemocný prodělá někdy dříve infekci, aniž by o tom věděl, a pak antibiotika nemají už moc velký vliv a může docházet k tzv. postboreliovému syndromu. Ten provází únava, bolest hlavy a snížená výkonnost.

 Pomocníci při léčbě

Léčbu rozhodně nepodceňujte a v první řadě se nechte přeléčit antibiotiky. Někdy ale příznaky přetrvávají a když už léky nemají efekt, můžete vyzkoušetlm  alternativní metody a doplňky stravy, které vám mohou rekonvalescenci urychlit nebo podpořit klasickou léčbu. Na podrážděný nervový systém může být velmi efektivní akupunktura, která pomůže na bolesti, únavu a nespavost. Dobré je také zamyslet se nad stravou, aby mohl co nejlépe pracovat imunitní systém a rychle zatočit s bakterií. Zkuste vyřadit z jídelníčku všechny zánětlivé potraviny jako bílý cukr, alkohol a mléčné výrobky a naopak přizvěte na pomoc výživové doplňky jako kvalitní probiotika, vitaminy B, D a rybí olej.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here