Na co všechno se dá využít aloe vera a jak ji zpracovat?

Aloe vera je sukulentní vytrvalá rostlina, která si díky obsahu prospěšných látek našla své místo v kosmetice i doplňcích stravy pro vnitřní užití. Tuto nenáročnou rostlinu můžete pěstovat doma na okně a připravovat si domácí gel či šťávu. Proč je aloe vera tolik oblíbená a jaké látky se ukrývají v jejích listech? A co všechno si z aloe zvládnete připravit?

Jaké účinné látky najdeme v aloe vera

V listech rostliny aloe vera se nachází gel bohatý na celou řadu prospěšných látek. Konkrétně jde například o vitamíny A, D, C a několik vitamínů ze skupiny B. Co se týká minerálů, obsahuje aloe vápník, hořčík a zinek. Spektrum účinných látek doplňují aminokyseliny, lektiny, C-glykosidy, polysacharidy a saponiny. Výsledkem kombinace všech těchto látek jsou protizánětlivé, regenerační a antibakteriální účinky při vnějším použití na pokožce. V rámci vnějšího použití se hodí pro ošetření popálenin, štípanců, odřenin, akné a podobně. Aloe se využívá i vnitřně, kdy podporuje trávení, čištění střev a imunitní systém.

Aloe vera pro vnitřní užití není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Při vnitřním požívání tinktury se snažte zhruba po dvou měsících udělat přestávku.

3 způsoby využití aloe vera

Aloe se množí dělením, takže při správné péči můžete za čas získat několik malých rostlinek. Citlivým odebíráním vždy pouze několika listů z jedné rostliny nedojde k výraznému poškození a za čas vyrostou listy nové. Díky tomu si můžete pravidelně připravovat účinné přípravky pro ošetření pleti či pro vnitřní využití.

Domácí gel pro zklidnění pokožky

Domácí gel poslouží pro výrobu krémů. Receptů na domácí krém existuje celá řada, ale nejvíce využijete možnosti aloe při okamžitém použití. Hned po aplikaci na pokožku ucítíte velmi příjemný chladivý efekt, což oceníte zejména při spáleninách či jinak podrážděné kůži.

Zklidňující tinktura

Příčným rozkrojením listu získáte žlutě zbarvenou tekutinu, ze které je možné vyrobit jakousi tinkturu. Při užití si však dejte pozor na poměrně silné projímavé účinky. Bezpečnější je spíše vytvoření koncentrované tinktury pouze z gelu, který nemá žádné výrazné vedlejší účinky.

Tinkturu je možné využít i při nachlazení, kdy poslouží pro vykloktání za účelem dezinfekce ústní dutiny.

Osvěžující šťáva

Další možností, jak zužitkovat gel z aloe je vytvoření šťávy. Čerstvý list vymačkejte, gel rozmělněte na malé částečky a může podávat buď samostatně, nebo přidat k jiné ovocné šťávě.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here