Zubaře se není třeba bát

zuby
Zdroj: BUNDITINAY / Shutterstock.com

Zářivě bílé zuby jsou často považovány za jakýsi symbol zdraví a krásy. Všichni tak po nich ve skrytu duše toužíme, ale bohužel ne všichni věnujeme náležitý čas a pozornost důkladné zubní hygieně, která má na kvalitu našeho chrupu zásadní vliv. Pokud navíc kouříte, konzumujete často sladké nápoje a máte problémy se zuby tak trochu v genech, čeká vás pravděpodobně čas od času návštěva zubaře.

Zubní kaz a jeho následky

I ve dvacátém prvním století je překvapivě jedním z nejčastějších problémů, se kterým lidé k zubaři přicházejí, zubní kaz. Kaz je většinou způsoben právě nedostatečnou či špatně prováděnou zubní hygienou, kdy vlivem kyselin, které jsou produkovány bakteriemi žijícími v zubním plaku, dojde k narušení zubní skloviny. Pokud vás k zubaři přivede bolest, která se zubním kazem souvisí, znamená to, že zubní kaz je hluboký a došlo již k poškození nejen zubní skloviny, ale i zubní dřeně. V případě opravdu velkého kazu či úrazu může pak dojít i k celkovému odumření zubu. V takovém případě je nejlepší obrátit se na zubaře, kteří vykonávají endodoncii neboli ošetření kořenových kanálků zubů. Tento výkon v sobě zahrnuje nejen vyčistění všech prostor zubu, ale také případnou dostavbu jeho chybějících částí. Vše se provádí v místním znecitlivění. Výsledkem pak je záchrana zubu, který můžeme dále používat, a není nutné jeho trhání.

Problém jménem zuby moudrosti

Obecně se nejvíce lidí obává situace, kdy jim zubař oznámí, že je potřeba zub vytrhnout neboli odborně provést extrakci. K nejčastějším důvodům, kvůli kterým je potřeba trhání zubů, patří silné poškození zubu kazem, parondontitida a nejrůznější úrazy. Specifickou oblastí je trhání zubů moudrostí neboli osmiček. V průběhu vývoje lidstva totiž došlo ke zmenšení čelisti, nikoli ale ke zmenšení velikosti či snížení počtu zubů. Z tohoto důvodu se mnoha lidem zuby modrosti do jejich ústní dutiny nevejdou a následně způsobují nejrůznější problémy. Právě v těchto případech je nutné přistoupit k jejich extrakci. Trhání zubů vždy probíhá v lokální anestezii.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here