Oči: co byste o nich měli vědět, abyste je mohli chránit?

vyšetření oči
Zdroj: istock

O očích se často říká, že jsou bránou do duše člověka. Co o nich ale opravdu víte? Většina lidí toho bohužel o očích příliš neví a jejich vědomosti se zpravidla smrsknou jen na vědění, že díky očím můžeme vidět. To ale není zdaleka všechno, co byste o očích měli vědět – zvláště pak v případě, kdy chcete udělat něco pro jejich zdraví.

Zajímavosti, které jste o očích (možná) nevěděli

Na oči je dobrá mrkev – říkávala babička nebo maminka možná i vám, ještě v době, kdy jste byli malými dětmi. Níže se o očích dozvíte věci, které jste o nich možná nevěděli.

·         Kouření zvyšuje riziko makulární degenerace

Že je kouření škodlivé pro zdraví, ví snad úplně všichni. Napadlo by vás ale, že má negativní dopad i na vaše oči? Zvyšuje totiž riziko vzniku makulární degenerace, což je podle statistik jedna z nejčastějších příčin slepoty. Může z to fakt, že kouření výrazně poškozuje malé krevní cévy nacházející se jak v rohovce, tak v očním nervu.

·         Koukání do počítače očím neubližuje

Velmi často se říká, že dlouhé koukání do monitoru počítače nebo notebooku poškozuje zrak. A víte co? Není to tak úplně pravda. Monitor a záření z něho vašim očím neubližuje, nicméně pokud budete do monitoru hledět až příliš dlouho, můžete své oči unavit a dočasně tak svůj zrak oslabit.

·         Denní světlo snižuje riziko krátkozrakosti

Pobyt na denním světle snižuje riziko vzniku krátkozrakosti, což je problém, který se týká především dětí – často se říká, že u dětí krátkozrakost způsobuje čtení. Riziko dokáže snížit pobyt strávený venku, kdy dojde ke zvýšení úrovně dopaminu v sítnici.

·         Onemocnění se může projevit i očima

Skrze oči může ošetřující lékař odhalit i nemoci. A to nejen nemoci, které se týkají konkrétně očí (tam je to přeci jen vcelku logické), ale například i nemoci srdce, nádor nebo rakovinu. Všechny tyto nemoci se totiž mimo jiné mohou projevit i očima: u srdečních onemocnění může dojít ke zvýšení krevních céviček v oku, při rakovině či nádoru zase mohou hodně prozradit povislá oční víčka.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here