S cukrem opatrně aneb Co se s námi děje, když jíme sladkosti?

cukry

Proč si většina lidí pravidelně dopřává sladké? Jednoduše mu nemůžeme odolat. Za vším je poměrně silná závislost, ovšem nejen na oné specifické chutí, ale především na pocitu dočasného uspokojení, který navozuje hormon dopamin. Vždy, když ho mozek vyplaví, zažíváme uvolnění a potěšení.

Podobně jako regulérní drogy, vede k nadměrnému uvolňování dopaminu i cukr. Mnozí odborníci bez servítek tvrdí, že na nás působí podobně jako kokain. Zvyšující se spotřebu cukru bereme na lehkou váhu, jenomže ve skutečnosti dáváme tělu pořádně zabrat. Podle sanfranciského dětského endokrinologa Roberta Lustiga by měli lidé v rámci udržení fyzické kondice konzumovat spíše slané dobroty – tělo, které přijímá nadměrné množství cukru, přestává správně fungovat. Velmi trpí zejména paměť a učení.

Fruktóza navozuje falešný pocit sytosti

Máte dojem, že vám konzumace potravin s vyšším obsahem fruktózy navozuje pocit hladu? Skutečně je to tak, příčinou je zvýšená hladina hormonu hladu ghrelinu. Právě kvůli ní se organismus chová nelogicky – podněcuje chuť k jídlu, i když je na tom z hlediska energetického příjmu dobře.

Hlavní příčina tloustnutí

Spousta lidí se mylně domnívá, že tělo přibírá na váze kvůli nadměrnému příjmu tuků. Ve skutečnosti je tučná snídaně mnohem menším prohřeškem než například kobliha. Z čeho příliš stresovat nemusíte, jsou sacharidy s vysokým obsahem vlákniny. Zdaleka nejhorší kombinací je naopak spojení cukrů a tuků. Pozor si dávejte hlavně na návykový fastfood.

sladkosti

Jak se konečně zbavit chuti na sladké?

Nemůžete si pomoct a neustále se ládujete potravinami, jejichž hlavní složkou je cukr?  Pokud se vám závislost nepodařilo odbourat konvenčními způsoby, přečtěte si tipy v článku s příznačným názvem „Jak eliminovat chuť na sladké a zhubnout“.

V magazínu o zdravém životním stylu FitTipy.cz najdete i spoustu dalších skvělých rad, které vám budou nápomocné nejen při cestě za lepším jídelníčkem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here