Imunitu posilujte celoročně, v létě stejně jako v zimě

Imunita
Zdroj: Losangela / Shutterstock.com

Na lidské lo číhá nespočet rizik a nebezpečí. První linii obrany proti těmto nástrahám tvoří náš imunitní systém. I ten se ale potřebuje v duchu hesla „těžko na cvičišti, lehko na bojištipřipravovat na chvíli, kdy bude skutečně potřeba. Otužování, zvýšený přísun vitamínů či cvičení jsou aktivity pro zlepšení imunity jistě prospěšné, většinou si je ale spojujeme především se zimním či podzimním obdobím. To je ovšem chyba. Trénovat je třeba ještě předtím, než problém v podobě období viróz a jiných onemocnění dorazí. Jinými slovy, již v létě je třeba se připravovat na podzim a zimu.

Základní pravidla pro silnou imunitu

Na kvalitě imunitního systému se odráží vše, co děláme i to, co neděláme. Prvním krokem k silnému imunitnímu systému je zdravá a pestrá strava. Ta musí být vyvážená a obsahovat všechny složky a živiny, které tělo potřebuje. Tělo by tak mělo dostávat vitamíny (vitamín A, vitamín C, vitamín D i vitamíny řady B), minerální látky, vlákninu, stopové prvky či probiotika. Naopak, obsah tzv. jednoduchých cukrů a tuků by měl být jen velmi omezený.

Není příliš složité, co to znamená ve skutečnosti: strava by měla obsahovat hodně ovoce a zeleniny, pečivo spíše celozrnné, ryby, maso apod. I když není třeba čerstvé ovoce zrovna po ruce, lze konzumovat alespoň ovocné šťávy, sirupy apod. Ne každému jeho denní rutina dovoluje věnovat své stravě tolik pozornosti, proto mají na trhu své místo i potravinové doplňky. Díky nim je možné dosáhnout toho, že organismus má k dispozici to, co opravdu potřebuje a prevence chřipky a nachlazení bude skutečně fungovat.

Důležitou součástí snahy o dobrou imunitu je také pohyb a fyzická aktivita. Pro tělo je pohyb velmi důležitý a není příliš důležité, zda má podobu procházky či třeba projížďky na kole nebo inline bruslích.

O otužování jakožto důležité součásti posilování imunity již byla řeč. Je ale třeba začít se otužovat s předstihem, uprostřed chřipkové epidemie je na to již pozdě. Ideální období na start otužování je léto, kdy lze začít nenásilnou formou a člověk má dost času, aby se jeho snaha v problematickém období skutečně projevila. Není to ale jediná věc, kterou lze v létě pro imunitu udělat, právě naopak: imunitu je třeba posilovat i v létě!

imunita
Zdroj: eldar nurkovic / Shutterstock.com

Léto a posilování imunity

Na první pohled to není tolik zřejmé, ale i v létě číhá na naši imunitu celá řada nástrah. Patří mezi ně časté absolvování teplotních rozdílů kvůli vysokým vnějším teplotám a zapnutým klimatizacím. To je jedna z věcí, kterých bychom se měli v létě vyvarovat.

O tom, že s otužováním je třeba začít v létě již byla řeč, ale platí to i pro ostatní způsoby posilování imunity. V létě trávíme hodně času venku, takže jej využijme k pohybu. Stejně tak je třeba využít toho, že na zahrádkách nám vyrostlo kvalitní čerstvé ovoce, a i v obchodech je v létě ovoce přece jen kvalitnější než v zimním období. Tak jen s chutí do něj a vitamíny do sebe.

Pokud v létě prevenci a přípravu imunitního systému podceníme, na podzim pravděpodobně pocítíme následky. Chřipka, nachlazení, anebo prostě jen únava či bolesti hlavy: tyto a podobné příznaky nás potom budou střídavě provázet celým podzimní i zimním obdobím. A koneckonců ani na jaře nebudeme mít úplně klid a jarní únava nás nemine. Proč ale trávit polovinu roku s kapesníkem v ruce a neustále připraveným lékem na bolest? Stačí málo k tomu, aby to tak být nemuselo. A rozhoduje se o tom především v létě.

Dejte svému tělo vše, co potřebuje, a odmění se vám tím, že vás bude maximálně chránit. Využijte každou příležitost k posílení imunity a zbytečně své tělo nezatěžujte.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here