Čokoláda, make-up a vymačkávání? Tohle je 5 nejčastějších mýtů o akné

akné

Možná se s akné potýkáte dlouhodobě, možná vám jen čas od času vyskočí na obličeji nějaký ten pupínek. Tak jako tak jste už nejspíš narazili na nejrůznější informace o tom, co akné způsobuje nebo jak se ho zbavit. Ale pozor! Ne všechny se totiž zakládají na pravdě. Podívejte se s námi na nejčastější mýty o akné!

Pupínky, vyrážky, černé tečky. Pro někoho jsou jen součástí vzpomínek na střední školu, někteří s nimi bojují i v dospělosti. Alespoň jednou ale zažil problémy s akné snad každý. Ačkoli se nejedná o onemocnění, z estetického hlediska nás akné samozřejmě trápí, a tak se ho snažíme zbavit všemi dostupnými prostředky. O akné a jeho prevenci však koluje nespočet mýtů, polopravd a babských rad.

Která z nejčastějších tvrzení o akné jsou naprosté nesmysly?

Mýtus č. 1: Akné postihuje jen puberťáky

S tímhle tvrzením se setkala většina z nás. Na první pohled dává smysl, vždyť nejhorší projevy akné si většina z nás pamatuje z období puberty. Jak je ale možné, že se akné objeví i v dospělosti? Jednoduše – akné zkrátka není jen problémem teenagerů!

Je ovšem pravda, že na vznik akné mají velký vliv hormonální výkyvy. V pubertě se u chlapců i u dívek vytváří nadbytek androgenů, čímž se rozšiřují mazové žlázy a vzniká víc mazu, než naše pleť potřebuje. Od toho už je jen krůček k ucpaným pórům, přemnoženým bakteriím a vyskakujícím pupínkům. Takže ano, v pubertě jsme ke vzniku akné náchylnější, ale rozhodně není výsadou tohoto období. Kromě puberty ho hormonální výkyvy mohou vyvolat také v těhotenství, během menstruace nebo třeba při nástupu menopauzy.

Mýtus č. 2: Čokoláda a mastné jídlo zhoršují akné

Mastné jídlo musí zákonitě mastit i pleť, čímž ucpává póry a způsobuje akné? Jeden z nejčastějších mýtů! Čokoláda a mastná jídla vám mohou způsobit spoustu problémů včetně nadváhy a obezity. Akné se kvůli nim ale obávat nemusíte.

Ačkoli vám neublíží samotná čokoláda, nadbytek cukrů ve stravě se vznikem akné souvisí. Strava bohatá na cukr nám v těle zvedá hladiny inzulínu, tím se zvyšuje aktivita některých hormonů, kožní buňky rostou rychleji, zvyšuje se produkce kožního mazu… a dál už to znáte. Příliš velké množství rafinovaných sacharidů ve stravě má navíc na svědomí řadu zdravotních problémů. Stojí za to je omezit, nejen kvůli akné!

Mýtus č. 3: Používání make-upu způsobuje akné

Make-up je často jedinou možností, jak alespoň dočasně akné překrýt. Zároveň ale neustále slýcháte, že používání make-upu může vaše akné zhoršit? Buďte v klidu. Make-up sám o sobě akné nezpůsobí ani nezhorší.

Tohle tvrzení má ale logický základ. Všechno, co se vaší pleti dotkne, má totiž potenciál v ní ucpat póry, a způsobit tak akné. A to se netýká jen make-upu. Stačí ale přistupovat k užívání kosmetiky opatrně a s ohledem na vaši pokožku. Pokud na akné trpíte, zvolte spíše make-up na citlivou pleťnekomedogenní, hypoalergenní a bez parfemace. Naopak se vyhněte make-upu se silikonem, který má tendenci póry ucpávat. A hlavně na konci dne nezapomeňte důkladně odlíčit a vyčistit pleť.

Mýtus č. 4: Řešením je pupínky vymáčknout

Když už se nějaký ten pupínek objeví, a to nejčastěji v tu nejméně vhodnou chvíli, řešením je ho prostě vymáčknout? Pupínek sice „zmizí“, zato vám ale na jeho místě zbude ranka, která se bude hojit delší dobu. Navíc vám tak po obyčejném pupínku může zůstat nepěkná jizva nebo pigmentace.

Místo vymačkávání vyzkoušejte raději přípravky, které jsou na akné přímo určené. Gely a mastičky na ošetření pupínků si s akné poradí, a nepoškodí při tom pleť.

Mýtus č. 5: Černé tečky vznikají kvůli nečistotám

Černé tečky jsou póry plné špíny a nečistot. Proto jsou přece černé. Už jste tohle tvrzení někdy slyšeli? Nebojte, jedná se o naprostý nesmysl!

Černé tečky neboli komedony vznikají nadprodukcí kožního mazu. Ten, společně se zbytky kožních buněk, ucpává póry. Černou barvu způsobují chemické procesy, které při tom probíhají. Rozhodně tak nemají nic společného se špínou. Přesto ale hygienu a čištění pleti nezanedbávejte. Správnou domácí péčí o pleť se akné můžete vyhnout. Nedostatečná hygiena sama o sobě sice akné nezpůsobí, ale jeho projevy může znepříjemnit.

S pupínky to není jednoduché. Kromě toho, že o akné koluje spousta nepřesností a rad, které jsou často k ničemu, se navíc u každého projevuje trochu jinak a z jiných důvodů. Co jednomu pomáhá udržovat krásnou pleť, to u druhého způsobí nepříjemné vyrážky.

Co s tím? Používejte kvalitní kosmetiku, sledujte reakce vaší pleti a nezapomínejte na zdravou stravu. A hlavně se tím moc nestresujte. Stres totiž může na rozdíl od výše zmíněných mýtů akné skutečně zhoršit!

Zdroj obrázku: RomarioIen / Shutterstock.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here