Home KRÁSA A ZDRAVÍ Jak vzniká bezkofeinová káva? A hodí se pro těhotné?

Jak vzniká bezkofeinová káva? A hodí se pro těhotné?

by redakce
káva

Když se řekne káva, asi většina lidí si ji spojí především s jediným – kofeinem. Jenže dobře také víme, že dnes existuje i varianta kávy bez kofeinu. Je to vůbec ještě káva? A co můžeme čekat od její chuti a účinků na naše tělo?

Kde všude najdeme kofein?

Předně je potřeba říct, že kofein se ani zdaleka nevyskytuje jen v kávě. Najdeme jej i v čaji, ale třeba i ve fazolích nebo v listech některých rostlin. Tato látka totiž mimo jiné působí i jako přírodní pesticid, takže rostlinám pomáhá zbavovat se škůdců. Lidé kofein využívají hned z několika důvodů. Podporuje činnost centrální nervové soustavy i srdeční činnost a také zefektivňuje trávení. Kromě toho má ale i diuretické účinky, a proto je potřeba při jeho konzumaci pamatovat na zvýšený příjem tekutin.

Jak vzniká bezkofeinová káva?

Možná si myslíte, že káva bez kofeinu není úplně nejlepší volbou. Pravdou ale také je, že je to kvalitní káva jako každá jiná. K odstranění kofeinu se mohou používá chemické prostředky, ve kterých jsou zrna namočená. Tento způsob bohužel vede k nežádoucí chuti kávy, a proto se používá stále méně. Moderní proces odstraňuje kofein pouze za pomoci vody a aktivního uhlíku. Na chuti se to neprojeví, ale sníží se typické aroma kávy a odplaví se některé éterické oleje.

Ideální pro těhotné

Dopřávat si bezkofeinovou kávu zcela bezdůvodně asi nemá smysl, ale třeba ženám v těhotenství může udělat velkou radost. Jde o druhy kávy ideální i pro těhotné, protože právě takřka nulový obsah kofeinu neohrožuje plod a jeho vývoj. Pravdou totiž je, že káva není pro ženy v těhotenství tak riziková, jak se možná traduje. Důležité je především nepřekračovat doporučené množství kávy a ideálně pít kávu skutečně kvalitní a vyhnout se třeba instantním variantám. Ženy by se tedy neměly stresovat, pokud jde o konzumaci kávy – všeho moc škodí, ale to platí i tehdy, není-li žena těhotná.

You may also like

Leave a Comment