Proč cvičit jógu? Zformuje tělo i mysl

joga

Jóga není jen pro nadšence, kteří dělají jednu stojku za druhou. Zvládne ji každý. Můžete s ní začít pozvolna i doma na podložce. Jaké jsou její výhody?

Snižuje stres a zlepšuje spánek

Jóga významně ovlivňuje naši psychiku. I studie potvrzují, že snižuje v těle hladinu stresového hormonu kortizolu.

Jakmile si ulevíte od stresu, tak se lépe vyspíte. Spánek často podceňujeme, přitom jeho nedostatek může zvyšovat krevní tlak a způsobovat deprese.

Určitě už víte o škodlivosti modrého světla před spaním. Pokud vypnete všechny displeje a přidáte navíc jógu, usnete daleko rychleji a váš spánek bude kvalitnější. Jóga totiž zajistí, že tělo ve večerních hodinách vyplaví více melatoninu.

Díky józe lépe strávíte každý dortík

Jóga přispívá k bezproblémovému trávení, protože si v jogínských polohách masírujete vnitřní orgány. Při cvičení jógy navíc hubnete. Nespálíte sice tolik kalorií jako při běhání nebo jízdě na kole, ale díky vlivu na hormony se naučíte ovládat své chutě.

Díky józe si lépe uvědomíte vlastní tělo, naučíte se správně dýchat a tím se napojíte sami na sebe. To do takové míry u jiného sportu nezažijete. Nejen, že se zrelaxujete a zklidníte, dostanete se také vždy o kousek dál při protahování. Jóga zlepšuje flexibilitu a držení těla pravidelným cvičením si postupně zpevňujete střed těla.

joga

Volné oblečení vyměňte za přiléhavé kousky

Než se vrhnete na cvičení, dejte si pozor na výběr oblečení. Pomalejší pohyby svádí k tomu, abychom oblékli pohodlné volné triko a kalhoty.

Pokud s jógou začínáte, plandavých kousků oblečení se vyvarujte. Může se stát, že si je přisednete nebo přišlápnete a příjemný pocit ze cvičení bude pryč. Oblečte raději elastické a upnuté kousky, klidně využijte fitness oblečení, které byste normálně vzali do tělocvičny. Důležité jsou také kvalitní legíny, které vaše tělo spolehlivě obepnou a nebudete je muset povytahovat při každé pozici.

Autor článku: Pavla Melenová


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here