Chodíte na prevenci? Nikdy není pozdě začít

Kdy jste naposledy byli na preventivní prohlídce? Podle statistik je zodpovědných jen asi pětina lidí, zbytek prevenci nestíhá nebo ji rovnou ignoruje. Přitom mnoho nemocí se nejlépe léčí právě v raném stádiu a včasná diagnóza může léčbu výrazně usnadnit i urychlit. Naopak zanedbání prevence může vést k vážným zdravotním následkům. Preventivní prohlídka vám proto může ušetřit celou řadu trápení, peněz a dalších potíží.

Proč se prevence vždy vyplatí?

Nechce se po vás víc než trocha vašeho času, odhodlání a času. Prevence obvykle nebolí a bývá plně hrazena pojišťovnami. Není tedy důvod, proč si jednou za rok nevyšetřit čas a nezajít si na všechna doporučená vyšetření. Obvykle se prevence týká praktického lékaře, gynekologa, zubaře, ale i dalších lékařů, pokud je to třeba kvůli rodinné anamnéze. Jestliže se ve vaší rodině vyskytují například plicní onemocnění, může být návštěva plicní ambulance Bratislava také dobrou volbou pro vaše zdraví.

Co se zkoumá?

To závisí na typu vyšetření. Lékař obvykle pokládá dotazy na prodělaná onemocnění, různé návyky (kouření, alkohol, pohyb) a vyhodnocuje vaši rodinnou anamnézu a případná rizika. Při vyšetření se běžně sleduje také stav krku, jazyka, sliznice, kůže, uzlin, zraku atd. U specialistů se pak vyšetřuje konkrétní orgán nebo soustava, někdy je třeba odebrat také vzorky tkání nebo krve, které se odesílají do laboratoře a výsledky dojdou později.

Odeslání k odborníkovi

Pokud praktik zjistí nějaké potíže nebo vyhodnotí určitá rizika, odešle vás s žádankou k odborníkovi, který může provádět další specializovaná vyšetření nebo stanovit léčbu či prevenci. Může to být neurolog Bratislava, kardiolog, plicní lékař nebo další specialisté. Ti pak dokážou lépe posoudit vaši situaci, jelikož mají k dispozici také lepší zobrazovací metody. Každopádně platí, že prevence není nikdy dost a nikdo by ji neměl podceňovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 120 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here